Μαλακές μπάρες μήλου με λευκό πετιμέζι και σοκολατένιο topping

Και καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην εποχή του μήλου ήρθε η στιγμή να σας συστήσω τις πιο νόστιμες μπάρες μήλου που θα αγαπήσουν μικρά και μεγάλα χεράκια. Αλλά μαζί τους θα συστήσω και ένα νέο αγαπημένο μας προϊόν που δεν είναι άλλο από το λευκό πετιμέζι Cretan Nectar για το οποίο θα σας μιλήσω πιο αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί πρώτα πρέπει να σας πείσω να δοκιμάσετε τις μαλακές μπάρες μήλου με σοκολατένιο topping. Γιατί μπορεί να ξέρω ότι η εικόνα μιλάει από μόνη της αλλά η εικόνα δεν μπορεί να σας πει ότι αυτές οι μπάρες είναι μαλακές, αρωματικές, vegan, χωρίς γλουτένη! Ούτε θα σας πει ότι κανείς δεν μπορεί να φάει λιγότερες από 3 γιατί απλά πε-ντα-νό-στι-μες! Τώρα; Σας έπεισα;

Τι θα χρειαστούμε

Για τις μπάρες

  • Μήλα. Θα χρειαστείτε 2 κόκκινα μήλα, από αυτά τα τραγανά, τα φθινοπωρινά. Τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε σας τη γράφω στην εκτέλεση της συνταγής. Εγώ τα χρησιμοποίησα καθαρισμένα όμως μπορείτε να τα αφήσετε και με τη φλούδα. Σημαντικό είναι να τα κόψετε κυβάκια.
  • Νιφάδες βρώμης. Επιλέγω και χρησιμοποιώ νιφάδες βρώμης ολικής. Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, ωστόσο αν έχετε σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη τότε θα πρέπει να επιλέξετε νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη ώστε να μην υπάρχουν ούτε ίχνη.
  • Ταχίνι. Και εδώ επιλέγω ταχίνι ολικής άλεσης. Αν θέλετε να το αντικαταστήσετε μπορείτε με αμυγδαλοβούτυρο (που ταιριάζει καταπληκτικά για το μήλο) ή όποιο άλλο βούτυρο καρπών αγαπάτε.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Το λευκό πετιμέζι Cretan Nectar περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα λευκών σταφυλιών, είναι χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα και χρωστικές. Σε αντίθεση με το κλασικό πετιμέζι έχει επεξεργαστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να καραμελοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του κλασικού πετιμεζιού, έτσι ώστε να ταιριάζει σε ακόμα περισσότερες γλυκές παρασκευές. Στα τελειώματα του τρύγου, στις ηλιόλουστες βουνοπλαγιές της Κρήτης μαζεύονται τα ώριμα λευκά σταφύλια κρητικής Σταφίδας και της ιδιαίτερα αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτου. Για μερικές ημέρες θα λιαστούν κάτω από τον ήλιο και αφού πατηθούν, θα σιγοβράσει ο μούστος τους για να δημιουργηθεί το Λευκό Πετιμέζι Cretan Nectar. Ένα φυσικό σιρόπι, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, που αποτελεί ένα εναλλακτικό γλυκαντικό που δεν αρκείται στον χαρακτηρισμό του ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά με την απολαυστικά βελούδινη υφή του προσθέτει γεύση και αρώματα σε κάθε χρήση του. Θα το βρείτε στα καταστήματα Χαλκιαδάκης και στο cretancellar.gr.
  • Λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας το χειμώνα στερεοποιείται ενώ το καλοκαίρι υγροποιείται και άρα η μορφή που θα το βρείτε μέσα στο βάζο του δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Συνήθως χρησιμοποιώ ψυχρής έκθλιψης ενώ στη θέση του θα μπορούσατε να βάλετε ελαιόλαδο που όμως ενδέχεται να αλλοιώσει τη γεύση στις μπάρες μήλου.
  • Σπόρους chia. Εκτός από superfood βοηθάνε και στο να δέσει το μείγμα.
  • Μπαχαρικά. Τι ταιριάζει με το μήλο; Όλα αυτά τα μπαχαρικά που θυμίζουν φθινόπωρο, δηλαδή κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο.

Για τo σοκολατένιο topping

  • Ταχίνι.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar.
  • Κακάο.

Tips & αποθήκευση

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες νιφάδες αντί για βρώμης, όπως νιφάδες φαγόπυρο ή κεχρί.
  • Αποθηκεύστε τις στο ψυγείο για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη για 4 μήνες.
  • Χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος 20×20. Εσ μπορείτε να τις φτιάξετε και σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ ή σε κάποιο άλλο πυρίμαχο σκεύος.
  • Η δοσολογία είναι για 14-16 μικρές τετράγωνες μπάρες.
  • Για να στρώσει ευκολότερα η λαδόκολλα στο ταψάκι μπορείτε να την τσαλακώσετε και να ρίξετε λίγες σταγόνες νερό στον πάτο του σκεύους πριν την απλώσετε, έτσι δεν θα μετακινείται.
  • Μπορείτε αντί για να βράσετε το μήλο απλά να το πολτοποιήσετε ωστόσο αυτά τα 12′ βρασμού κάνουν το μήλο όχι απλά να μαλακώσει αλλά και να βγάλει όλη του τη γλύκα.

Υλικά για 12-15 τετράγωνες μπάρες

  • 2 μήλα, καθαρισμένα και σε κυβάκια
  • 60 γρ ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο
  • 60 γρ λάδι καρύδας
  • 40 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar
  • 240 γρ νιφάδες βρώμης
  • 40 γρ σπόροι chia
  • 2 ½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • ¾ κ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Υλικά για το σοκολατένιο topping

  • 60 γρ ταχίνι
  • 20 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar
  • 5 γρ κακάο 12% λιπαρά

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
  2. Σε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20×20 στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα κυβάκια μήλου για 12′.
  4. Σε αυτό το χρόνο το μήλο έχει μαλακώσει και έχει βγάλει τη γλύκα του, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
  5. Επιστρέφουμε τα μήλα (όπως είναι ζεστά) στην κατσαρόλα προσθέτουμε το λευκό πετιμέζι, το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας και τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. ⁣
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις νιφάδες βρώμης τους σπόρους chia, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε και τα υγρά στοιχεία από την κατσαρόλα στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι μας και απλώνουμε καλά το μείγμα ενώ πιέζουμε αρκετά.
  9. Ψήνουμε για 25′.
  10. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν κόψουμε σε τετράγωνες μπάρες.

Για το topping

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  2. Απλώνουμε απευθείας πάνω από τις μπάρες και απολαμβάνουμε.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ
25 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
45 λεπτά

espa-banner