Γιορτινά ρολάκια gingerbread

Πλέον όταν ακούμε χριστουγεννιάτικα γλυκά η σκέψη μας είναι μελομακάρονα, κουραμπιέδες και gingerbread. Το gingerbread έχει μπει για τα καλά και στα δικά μας σπίτια και τα μικρά χεράκια αγαπάνε από πολύ μικρά αυτό το άρωμα του τζίντζερ. Έτσι φέτος αποφάσισα να το βάλω και κάπου αλλού, να μετατρέψω τα ρολάκια κανέλας σε gingerbread rolls. Έτσι θα έχουμε το αφράτο και πεντανόστιμο γλύκισμα σε μία πιο γιορτινή και χριστουγεννιάτικη εκδοχή, χωρίς αυγό και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη! Συμμέτοχος σε αυτό το εγχείρημα μου βρέθηκε το αγαπημένο λευκό πετιμέζι Cretan Nectar και κάπως έτσι η συνταγή μας εύκολα γίνεται και vegan. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο με δικαίωσε αλλά μας ξετρέλανε.

Τι θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη

  • Αλεύρι. Για τα healthy ρολάκια gingerbread θα χρειαστούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Μαγιά. Ξηρή μαγιά για να φουσκώσουν ωραία.
  • Ελαιόλαδο. Υπάρχει καλύτερο λιπαρό συστατικό από το ελαιόλαδο μας;
  • Γάλα. Προσωπικά χρησιμοποίησα κατσικίσιο όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο γάλα συνηθίζουμε να έχουμε σπίτι μας, ακόμα και φυτικό.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Για το λευκό πετιμέζι σας έχω μιλήσει ξανά. Είναι κατάλληλο από 6 μηνών ωστόσο όπως όλα τα γλυκαντικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο πριν τα 2 έτη. Σε αντίθεση με το κλασικό πετιμέζι έχει επεξεργαστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να καραμελοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του κλασικού πετιμεζιού προσθέτοντας μοναδική γεύση στη μους σας.
  • Μπαχαρικά. Τζίντζερ, τζίντζερ και τζίντζερ! Α, συγγνώμη δεν χρησιμοποιούμε μόνο αυτό αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο. Αν δεν σας αρέσει τόσο η έντονη γεύση του τζίντζερ ελαττώστε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε αλλά να θυμάστε ότι φτιάχνουμε ρολάκια τζίντζερ!

Τι θα χρειαστούμε

  • Χουρμάδες. Βασιλικούς χουρμάδες που είναι πραγματικά ένα από τα αγαπημένα μου υλικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλούς χουρμάδες αλλά θα χρειαστούν μούλιασμα.
  • Μπαχαρικά. Ό,τι χρησιμοποιήσαμε και στη ζύμη.
  • Γάλα. Φυτικό ή ζωικό, ό,τι έχουμε.

Για την επικάλυψη

Tips

  • Η ζύμη χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα ώστε να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να έχουμε το αφράτο αποτέλεσμα που θέλουμε.
  • Η συνταγή γίνεται και χωρίς μίξερ αλλά θα χρειαστεί αρκετό ζύμωμα.
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό ή έστω σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τα gignerbread ρολάκια είναι καλύτερο να καταναλώνονται την ίδια μέρα.
  • Αφού κρυώσουν τα ρολάκια τζίντζερ αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος για 3-4 ημέρες.
  • Μπορούμε να τα βάλουμε και στην κατάψυξης και όταν τα θέλουμε να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μόνα τους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και για 3 μήνες.

Πώς να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια

  • Οι μικροί βοηθοί μπορούν να ζυγίσουν τα υλικά.
  • Μπορούν να ανοίξουν τη ζύμη με τον πλάστη και να τη γεμίσουν.
  • Μπορούν να διακοσμήσουν τα gingerbread ρολάκια.

Για τη ζύμη

  • 430 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ γάλα (φυτικό ή ζωικό), χλιαρό
  • 35 γρ ελαιόλαδο
  • 60 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 ¾ κ.γ. τζίντζερ
  • ¾ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • γαρίφαλο

Για τη γέμιση

  • 250 γρ βασιλικοί χουρμάδες απύρηνοι (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 60 γρ γάλα
  • 20 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. τζίντζερ ή κανέλα

Για την επικάλυψη

  • 140 γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (προαιρετικά)
  • 30 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar

Oδηγιες

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ανακατευτούν καλά και να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  2. Βάζουμε στα χέρια μας λίγο λάδι, αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια το ζυμάρι μας.⁣
  3. Μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε καλά με μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη περίπου για 1-1 ½ ώρα.⁣
  4. Για τη γέμιση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πάστα.⁣
  5. Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, βάζουμε λίγο λάδι στον πάγκο, αλευρώνουμε τον πλαστή μας και την ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο.
  6. Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.⁣
  7. Τυλίγουμε τη ζύμη μας δημιουργώντας ένα μεγάλο ρολό και κόβουμε σε ίσα κομμάτια.⁣
  8. Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο.⁣
  9. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε για αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.⁣
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20’ λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος που τα έχουμε κόψει) μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.⁣
  11. Για την επικάλυψη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε τα ρολάκια με αυτό.⁣

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ
20 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
1 ώρα 20 λεπτά

espa-banner