Χριστουγεννιάτικο φρουτένιο τσουρέκι (πανετόνε)

Φέτος σας ρώτησα τι χριστουγεννιάτικη συνταγή θα θέλατε να δείτε στο Little Hands και προς μεγάλη έκπληξη μου ήταν τόσο πολλοί όσοι ζητούσαν ένα kid friendly panettone. Σήμερα λοιπόν μοιράζομαι βασίζομαι ένα γλυκό χριστουγεννιάτικο φρουτένιο τσουρέκι που βασίζεται στη λογική του ιταλικού πανετόνε αλλά σαφώς απέχει από το αυθεντικό. Που χρόνος για να ετοιμάσουμε προζύμι και να φτιάχνουμε πανετόνε για μιάμιση με δύο μέρες. Εδώ άλλωστε ξέρετε ότι πάντα θα βρίσκετε συνταγές εύκολες, απλές και φυσικά υγιεινές οπότε πάμε να σας δώσω τη δική μου εκδοχή για ένα πεντανόστιμο, σούπερ αφράτο, με απειροελάχιστο βούτυρο, πάντα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, γιορτινό γλυκό και φρουτένιο τσουρέκι; Βασικά, πριν πάμε δεν μπορώ να μην αναφέρω κάποια από τα έξυπνα και διασκεδαστικά ονόματα που έδωσαν οι φίλοι του @littlehands_blw για αυτό το τύπου πανετόνε: μια φίλη το ονόμασε fatetone, μια άλλη τσουρεκόνε, το είπαν afretone, patentone, πολλοί το είπαν littletonne και Little Handatonne και πολύ διασκέδασα διαβάζοντας τα! Δεν είναι όλα τέλεια; Πάμε τώρα στα της συνταγής.

Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι πανετόνε panettone

Τι θα χρειαστούμε

  • Αλεύρι. Στις δοκιμές μου χρησιμοποίησα και αλεύρι για τσουρέκι αλλά και αλεύρι σκληρό, μπορείτε κι εσείς λοιπόν να το κάνετε και με τα δύο. Το αλεύρι για τσουρέκι έχει έξτρα γλουτένη ως συστατικό και αυτή είναι η βασική διαφορά τους.
  • Μαγιά. Χρησιμοποίησα ξηρή μαγιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νωπή μαγιά όμως όπως είναι φυσικό θα είναι διαφορετική ποσότητα. Ενδεικτικά 8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς μπορούν να αντικατασταθούν με 30 γραμμάρια νωπή μαγιά.
  • Αυγά. Τα αυγά σας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν βάλετε κρύα η συνταγή θα αποτύχει. Επίσης είναι απαραίτητα και δεν προτείνω καμία από τις συνηθισμένες αντικαταστάσεις για τη συγκεκριμένη συνταγή.
  • Γάλα. Χρησιμοποίησα πρόβειο γάλα όμως τα έφτιαξα και με φυτικό γάλα και μπορώ να σας το προτείνω. Το σημαντικότερο είναι η θερμοκρασία που θα έχει το γάλα. Γράφω ότι πρέπει να είναι χλιαρό και εννοώ να το ζεστάνουμε σε ένα μπρίκι μέχρι που αν βάλουμε το δάχτυλο μας να το νιώθουμε ζεστό αλλά να μην μας καίει. Αν το γάλα καίει όταν δεν θα ενεργοποιήσει τη μαγιά αλλά θα την καταστρέψει και τα τσουρέκια μας δεν θα φουσκώσουν ποτέ.
  • Βούτυρο. Χρησιμοποιώ 100% αγελαδινό βούτυρο ανάλατο ΄η βούτυρο τύπου Κερκύρας και η ποσότητα είναι ελάχιστη μπροστά στις κλασικές συνταγές. Το καλύτερο είδος βουτύρου είναι το λιωμένο βούτυρο που κυκλοφορεί σε γυάλινο βάζο και είναι γνωστό και ως κλαριφιέ.
  • Γλυκαντικό. Έφτιαξα το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι τύπου πανετόνε με μέλι αλλά και με λευκό πετιμέζι. Άλλη μία εναλλακτική θα ήταν το σιρόπι σφενδάμου.
  • Ξύσμα. Για το άρωμα θα χρειαστείτε ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού ή μόνο ένα από τα δύο. Σημαντικό είναι τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε για τη φλούδα να είναι ακέρωτα και ιδανικά να είναι βιολογικά. Τέλος, όταν αφαιρούμε τη φλούδα ως ξύσμα φροντίζουμε να μην αφαιρέσουμε και το άσπρο μέρος της γιατί αυτό έχει πικρή γεύση.
  • Βανίλια. Ένα στικ βανίλιας για άρωμα. Από το στικ χρησιμοποιούμε μόνο το εσωτερικό μέρος.
  • Αποξηραμένα φρούτα. Πρώτα να σας πω ότι στις δοκιμές έβαλα πολλά και διάφορα αποξηραμένα φρούτα που όλα όμως είχαν ένα κοινό, ήταν όλα χωρίς ζάχαρη. Φράουλα, βερίκοκο, κεράσι, κράνμπερις, μάνγκο, πεπόνι, σταφίδες, βασιλικούς χουρμάδες, τα οποία είχα ψιλοκόψει. Ουσιαστικά είχα πάρει μία “φρουτοσαλάτα” αποξηραμένων φρούτων χωρίς ζάχαρη και την αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο. Αυτά που σας προτείνω οπωσδήποτε να βάλετε είναι χουρμάδες (βασιλικούς) και κράνμπερις. Δεν χρειάζεται να βάλετε πολλά ό,τι έχετε ή ό,τι σας αρέσει μας κάνει.

Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι πανετόνε panettone

Tips

  • Η ζύμη είναι ελαστική και μαλακή, μοιάζει να κολλάει στα χέρια αλλά με λίγο λάδι στα χέρια μας πλάθεται πολύ εύκολα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να ζυμώσουμε όσο χρόνο σας γράφω τη ζύμη.
  • Αν δεν έχετε μίξερ θα χρειαστεί πολλή ώρα ζύμωμα με τα χέρια.
  • Η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο διαφέρει, οπότε ελέγχουμε και προσαρμόζουμε αντίστοιχα.
  • Η συνταγή είναι πιο άγλυκη από τα συνηθισμένα τσουρέκια του εμπορίου, όμως τόσο γευστικά και αρωματικά. Η ποσότητα γλυκαντικού είναι όμως αρκετή για ένα μικρό παιδί.
  • Φυσικά και μπορείτε να τα βάλετε σε ατομικές χάρτινες θήκες και να προσαρμόσετε το χρόνο ψησίματος.
  • Αν ξεχάσετε να βάλετε τα αποξηραμένα φρούτα κατά το ζύμωμα (ναι, μου συνέβη) τότε μπορείτε να τα προσθέσετε μετά το πρώτο φούσκωμα κατά το δίπλωμα της ζύμης. Δηλαδή ανοίγουμε τη ζύμη σε τετράγωνο σχήμα πάνω σε μία λαδωμένη επιφάνεια και απλώνουμε λίγα από τα φρούτα. Έπειτα, διπλώνουμε στη μέση, απλώνουμε ξανά με τα χέρια μας τη ζύμη να ανοίξει και επαναλαμβάνουμε για περίπου 6 διπλώματα όπου σε κάθε δίπλωμα προσθέτουμε και κάμποσα ψιλοκομμένα φρούτα.

Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι πανετόνε panettone

  • 230 γρ χλιαρό γάλα
  • 12 γρ ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 στικ βανίλια
  • 1 (ακέρωτο) πορτοκάλι, το ξύσμα του ή/και λεμόνι
  • 100 γρ μέλι ή λευκό πετιμέζι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 550 γρ αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για τσουρέκι
  • 40 γρ βούτυρο
  • 180 γρ αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη

 

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και το γλυκαντικό και ξεκινάμε να τα ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά.
  • Όσο το μίξερ ζυμώνει εμείς βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνουμε (δεν θέλουμε να κάψει), μόλις λιώσει το μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι να κρυώνει.
  • Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Μετά από 10 λεπτά ζυμώματος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη στο μίξερ για άλλα 5 λεπτά.
  • Τέλος, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα φρούτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη (1-2 λεπτά).
  • Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρώς μία μεγάλη λεκάνη αλλά και τα χέρια μας και με απαλές κινήσεις ξεκολλάμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στη λεκανίτσα. (Μπορεί να σας φαίνεται ότι η ζύμη κολλάει όμως εφόσον έχετε λαδώσει τα χέρια σας δεν θα έχετε θέμα)
  • Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα από πάνω και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας και τη μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια όπου δίνουμε ένα τετράγωνο σχήμα στη ζύμη.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση, απλώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 4-6 φορές.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα για πανετόνε, θέλουμε να καταλαμβάνει το 1/3 της φόρμας.
  • Ανάβουμε τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
  • Αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του αλείφουμε με το αυγό (προαιρετικά).
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο το αφήνουμε σε μία κρύα επιφάνεια.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1 ώρα

ΨΗΣΙΜΟ
40 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
1 ώρα 40 λεπτά

espa-banner